ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΣΙΓΚΟΛΕΛΕΤΑ-ΤΣΙΓΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
Κολοκοτρώνη 31 Ηράκλειο Αττικής
210 2842362 – 6972536920
Αριθμός αδείας: 138951/Ν1-13/10/2020
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023– 2024
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ιστοσελίδα: www.tsigoleleta.gr
Facebook : Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο-Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Τσιγκολελέτα
Στόχος και όραμα του σχολείου μας
Ο Σκοπός του νηπιαγωγείου είναι να δημιουργήσει σε όλα τα ανεξήγητα τα νήπια τις βάσεις πάνω στις εκείνες που θα χτίσουν τη μελλοντική τους μάθηση.
«Η θεμελίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου χτίζεται από 0-5 χρονών» J.Piaget ( Ελβετός φιλόσοφος , φυσικός επιστήμονας και ψυχολόγος )
Το σύγχρονο νηπιαγωγείο προσφέρει κυρίως μαθησιακές εμπειρίες, που θα επιτρέψουν στα παιδιά, σε όποιο αναπτυξιακό και μαθησιακό στάδιο κι αν βρίσκονται να αναπτυχθούν ομαλά και ολόπλευρα, δηλ. σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά και να θεμελιώσουν τις βάσεις πάνω στις εκείνες που θα οικοδομήσουν την εκπαιδευτική τους πορεία. Το νηπιαγωγείο προσφέρει πολυσήμαντες υπηρεσίες στα παιδιά και στις οικογένειες τους.
Καλωσόρισμα
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο νηπιαγωγείο μας, ένα σχολείο που προσδοκούμε και ελπίζουμε να προκαλέσει κέφι, ένα σχολείο όπου η γνώση να αντιμετωπίζεται από τα παιδιά ως ανταπόκριση στις ανάγκες τους να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο που τα περιβάλλει. Ένα σχολείο που τα παιδιά θα αγαπήσουν και την αγάπη τους αυτή θα μεταφέρουν και τους γονείς τους.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ - ΩΡΑΡΙΟ
Έναρξη / λήξη μαθημάτων
Το σχολικό έτος των νηπιαγωγείων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγούνται τα αναμνητικά στα νήπια. Όταν η 15η Ιουνίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάνουν την προηγούμενη Παρασκευή.
Διδακτικό ωράριο
Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του βασικού υποχρεωτικού προγράμματος, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας ανά διδακτική ώρα καθώς και η έναρξη και η λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ.
Για το σχολικό έτος 2023-2024 το πρόγραμμα του σχολείου, διαμορφώνεται ως εξής:
Υποχρεωτικό πρόγραμμα και υποδοχή των μαθητών στο σχολείο: 8.15- 8:30. Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος- αποχώρηση μαθητών: 13:00
Τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τις επιπλέον ημέρες και περιόδους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109/Α/2017):
*Οι πρώτες ανακοινώνονται και υπόκεινται σε τροποποιήσεις/εγκυκλίους από το Υπουργείο Παιδείας.
*Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά τη διαμονή τους, εισέρχονται στο χώρο του Νηπιαγωγείου και παραδίδουν τα παιδιά στη Νηπιαγωγό.
Ωρολόγιο Πρόγραμμα
Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και εξηγείται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με την ευθύνη του Διευθυντή/της Διευθύντριας ή του Προϊσταμένου / Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και υποβάλλεται προς έγκριση στους προϊσταμένους/Προϊσταμένους εκπαιδευτικούς. .
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ
Το πρόγραμμά μας καλύπτει πλήρως την εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα και τη βιωματική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας γι' αυτές τις ηλικίες. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας μέσα απ' όλες τις παρεχόμενες δραστηριότητες έχει σαν βασικό σκοπό το παιδί, με οριοθετημένη για κάθε ηλικία κατεύθυνση και με βιωματικό τρόπο να αποδίδει έργο με βάση τη διανοητική και όχι τη χρονολογική του ηλικία. Περιλαμβάνει όσα προβλέπουν το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον δραστηριότητες όπως: Θεατρικό παιχνίδι, μουσική αγωγή, ψυχοκινητική αγωγή, χορό και μουσικοκινητική, χρήση Η/Υ ως μέσο αναζήτησης, προγραφικές και προαριθμητικές εργασίες. Η επεξεργασία των γνωστικών αντικειμένων γίνεται διαθεματικά με συνδυαστική χρήση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας με άμεσες μορφές διδασκαλίας, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το Δ.Ε.Π.Π.Σ. Η συνεργατική μάθηση είναι μια μορφή οργάνωσης του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ένα σύστημα μεθόδων μάθησης, που επιτρέπει σε μικρές, ανομοιογενείς ομάδες παιδιών να επιτύχουν κοινούς στόχους και, καθώς εργάζονται μαζί, βελτιστοποιούνται τόσο η μάθηση του καθενός, όσο και όλων των μελών της ομάδας. . . Προωθείται μέσα από τη διαθεματικότητα και τα σχέδια εργασίας (project), όπου τα παιδιά προσεγγίζουν την γνώση ολιστικά.
Οι σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι, το πλούσιο εποπτικό και παιδαγωγικό βοηθητικό υλικό, καθώς και η χρήση των μέσων διδασκαλίας και τεχνολογιών συμβάλλουν στην προώθηση της βιωματικής μάθησης και της δημιουργικότητας των παιδιών. Όλα τα αναλώσιμα υλικά (χαρτιά, χαρτόνια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, νερομπογιές, πλαστελίνες, ψαλίδια, κόλλες, κ.α.) που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους διατίθενται, εξ ολοκλήρου, από το Νηπιαγωγείο. Το παιδαγωγικό και το οικοδομικό υλικό που υπάρχει σε κάθε τμήμα του Νηπιαγωγείου επαρκεί πλήρως για την εκπαίδευση και την απασχόληση των παιδιών. Γι' αυτό σας παρακαλούμε, όταν έρχονται τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, δεν φέρνουν μαζί τους τα παιχνίδια ή άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.
ΤΜΗΜΑΤΑ
Το Νηπιαγωγείο μας είναι μονοθέσιο και αποτελείται από ένα μεικτό τμήμα. Ο ανώτερος αριθμός των νηπίων ανά Νηπιαγωγό σύμφωνα με την άδειά μας ορίζεται στα 19 νήπια. Φροντίζουμε όμως να μην ξεπερνά τον αριθμό των 15 νηπίων για την ορθότερη εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο νηπιαγωγείο μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού περιβάλλοντος μάθησης όπου τα παιδιά: Ø Γνωρίζουν τον εαυτό τους Ø Επικοινωνούν πολύπλευρα Ø Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες Ø Πειραματίζονται Ø Επιλύουν προβλήματα Ø Συμμετέχουν ενεργητικάØ Αλληλεπιδρούν Ø Εμπλέκονται σε πλήθος βιωματικών και δημιουργικών
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ
Στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται νήπια που συμπληρώνουν τη νόμιμη ηλικία. Η προσκόμιση των δικαιολογητικών για έγγραφη γίνεται από 1 έως 15 Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους. Προσκόμιση δικαιολογητικών γίνεται και μετά την ημερομηνία αυτή, αν δεν έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός νηπίων κατά τμήμα. Οι ειδικές εγγραφές γίνονται ύστερα από αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών και σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται με τις ανακοινώσεις του σχολείου και που σχετίζονται με τα νομικά δικαιολογητικά και τις οικονομικές αιτίες των γονέων (δίδακτρα, μεταφορά μαθητών,κ.λ.π. ) .
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Α) Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικά η ημερομηνία γέννησης.
Β) Επίδειξη του βιβλιαρίου ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση.
Γ) Ατομικό δελτίο υγείας του νηπίου.
Δ) Αίτηση εγγραφής που συμπληρώνεται από τους γονείς με τα στοιχεία του νηπίου και των γονέων
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η μεταφορά των παιδιών από την κατοικία τους στο Σχολείο, και αντίστροφα, γίνεται είτε με σχολική λεωφορεία που πληρώνουν όλους τους όρους ασφαλείας, είτε με ευθύνη των γονέων. Αν πρέπει να παραλάβετε το παιδί από το Νηπιαγωγείο πριν από την καθορισμένη ώρα αναχώρησης, θα πρέπει να έχετε προηγουμένως ενημερώσει το σχολείο σχετικά. Όπως και στην περίπτωση που, για έκτακτο λόγο, μπορείτε να ελέγξετε το Νηπιαγωγείο τις ώρες λειτουργίας του.
Η παράδοση και η παραλαβή των παιδιών από τους γονείς γίνεται στην είσοδο του νηπιαγωγείου από το υπεύθυνο πρόσωπο και οι γονείς δεν εισέρχονται στις αίθουσες του σχολείου. Σας παρακαλούμε να τηρείτε σχολαστικά την ώρα προσέλευσης του παιδιού σας στο Σχολείο και την ώρα αναχώρησης του από αυτό, για να μην διαταράσσεται το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.
Δρομολογία
ΗΛΙΚΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ- ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ
Στο Νηπιαγωγείο φοιτούν δυο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία τις 31 Δεκεμβρίου του έτους έγγραφης συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους έγγραφης συμπληρώνουν την ηλικία τεσσάρων (4) ετών.
Η φοίτηση των νηπίων στα Νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική και επεκτείνεται από τη Νηπιαγωγό/Προϊσταμένη της τάξης, η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και τις καταχωρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Νήπια, τα οποία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους υγείας που πιστοποιούνται με βεβαίωση ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας ή κρατικού θεραπευτή δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Α' τάξη του δημοτικού, παραμένουν για μια ακόμη χρονιά στο νηπιαγωγείο, μετά από δήλωση του γονέα. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα έτος γίνεται ακόμη όταν διαπιστώνεται από την ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία η το σχολικό σύμβουλο προσχολικής αγωγής ότι το νήπιο παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Α' τάξης του δημοτικού και εφόσον οι γονείς το επιθυμούν.
Η λειτουργία του Νηπιαγωγείου μπορεί να ανασταλεί προσωρινά με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, όταν συντρέχουν εντελώς εξαιρετικοί λόγοι που εγκυμονούν κινδύνους και σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους εκτάκτου ανάγκης με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών. Οι γονείς ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το σχολείο.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις - εκδρομές
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι γιορτές στο νηπιαγωγείο είναι περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτές εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε με την ευκαιρία μιας γιορτής (π.χ. η γιορτή των Χριστουγέννων) είτε ενός σημαντικού για τη σχολική ζωή γεγονότος (π.χ. η γιορτή για το τέλος της χρονιάς). - 11 - Η προετοιμασία των γιορτών δεν αποκομίζεται από την καθημερινή παιδαγωγική εργασία στο νηπιαγωγείο, αντίθετα αποτελεί μέρος και συνεχίζει. Κατά την προετοιμασία των εορτών η έμφαση δίνεται στη διαδικασία, κατά την οποία λειτουργεί και διατηρείται το ενδιαφέρον για τα παιδιά. Παράλληλα δίνονται για δημιουργική έκφραση και ενίσχυση της αυτοεικόνας τους με στόχο το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκριθεί στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Κάθε παιδί, αν θέλει μπορεί να εορτάσει τα γενέθλια ή την ονομαστική του εορτή στην τάξη, μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθητές του. Μπορεί να φέρει τούρτα ή γλυκά στο Νηπιαγωγείο .
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς προβλέπεται η οργάνωση αθλητικών, μουσικών και εκδηλώσεων, που είναι απλές, καλά επιλεγμένες και εντάσσονται στην όλη εργασία του σχολείου.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Επειδή η σχολική επιτυχία η αποτυχία αποτελεί προϊόν αλληλεπίδρασης των οικογενειακών αναπαραστάσεων και της σχολικής ζωής σε μια δεδομένη στιγμή, γίνεται φανερό πόσο άρρηκτα στενή είναι η σχέση της οικογένειας και του σχολείου. Λαμβάνοντας λοιπόν ότι τα πρώτα βήματα του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι η αρχή για τη μετέπειτα ζωή του, θεωρεί ότι χρειάζεται τη συνεργασία των γονέων καθ' όλη τη διάρκεια του παιδιού του, πάντοτε με άξονα την από την παιδαγωγική φιλοσοφία. Το σχολείο προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών στον τομέα της επικοινωνίας και προσφέρει τη δυνατότητα συχνών επαφών μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων. Εξασφαλίζεται έτσι η σωστή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και την παιδαγωγό για την ομαλή εκπαιδευτική και ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού. Σας συνιστούμε να ανταποκριθείτε στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και να συμμετέχετε στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών που σας γνωστοποιούν έγκαιρα, σχετικά με ενημερωτικά σημειώματα.
Η επικοινωνία σας με τη νηπιαγωγό του παιδιού σας είναι, προκειμένου να ενημερώσετε για την πρόοδό του. Εκτός από τις απογευματινές συγκεντρώσεις για τις άλλες που θα ενημερώσετε με τις σχετικές κοινοποιήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπάρχει και η δυνατότητα να έχετε τηλεφωνική ή προσωπική επικοινωνία σε καθημερινό χρόνο με τις υπεύθυνες παιδαγωγούς κάθε τμήματος. Οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει που να αφορά στο παιδί σας μη συζητήσετε με το αρμόδιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν κρίνετε ότι, για κάποιον σοβαρό λόγο, πρέπει να συναντήσετε το παιδί σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο και να ζητήσετε να ορίσετε την ημέρα και την ώρα συνάντησης μαζί της. Από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι οι επισκέψεις των γονέων, κατά τις ώρες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, δε συμβάλλουν στη γρήγορη και ομαλή προσαρμογή του παιδιού τους στο σχολικό περιβάλλον. Σας παρακαλούμε, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, να αποφεύγετε τις επισκέψεις κατά τις ώρες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, γιατί προκαλούν προβλήματα στα παιδιά.
Αποδοχή αιτήματος
Η Προϊσταμένη: Μαλλίδου Μαριάννα
Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της ΣχολικήςΈκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της ΣχολικήςΜονάδας
Σχολική Μονάδα: Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο - ΤΣΙΓΚΟΛΕΛΕΤΑ - 7052303
Σχολικό Έτος: 2021 - 2022
Ημερομηνία Εξαγωγής: 16/10/2023Α.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση(Αξιολόγηση: 9)
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης και συνεκτιμώντας τις συνθήκες λειτουργίας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα του σχολείου και το μαθητικό πλαίσιο,φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας προγραμμάτισαν τη διδασκαλία με τα προγράμματα σπουδών, υιοθέτησαν πρόσφορες παιδαγωγικές μεθόδους που σέβονται τις διάρκεια. των μαθητών αυτής της ηλικίας και ενέταξαν στη διδασκαλία τους για την ενίσχυση των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών. Η σύνταξη και αξιοποίηση του Ατομικού Φακέλου Επιτευγμάτων του/της μαθητή/μαθήτριαςσυνιστά μία καλή πρακτική για την αξιολόγηση της μάθησης των παιδιών.
Σχολική διαρροή - φοίτηση(Αξιολόγηση: 9)
Τα αποτελέσματα που αναφέρονται σχετικά με την παρακολούθηση της φοίτησης και της σχολικής διαρροής είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Για την πληρέστερη αποτύπωση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας ως προς τον άξονα είναι κρίσιμο να καταγράφονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή δράσεις που οργανώθηκαν και εγκαταστάθηκαν για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο.
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών(Αξιολόγηση: 9)
Από την Έκθεση φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου μερίμνησαν για τη δημιουργία του βέλτιστου σχολικού κλίματος και την εμπέδωση των αρχών της ομαδικότητας, παρείχαν την υποστήριξη για την υποστήριξη της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών/-τριών και την ανάπτυξη σχέσεων, εκτίμησης, εμπιστοσύνης και πέτυχων. την ενδυνάμωση της θετικής αλληλεπίδρασης και τη συνεργατική διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών/μαθητριών και σε αυτό συνέβαλε ο σχεδιασμός και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων.
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητών και εκπαιδευτικών(Αξιολόγηση: 9)
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποτυπώνονται στην Έκθεση, οι εκπαιδευτικοί συνδιαμόρφωσαν με τους/τιςμαθητές/-ήτριες το πλαίσιο και τον κανονισμό λειτουργίας της τάξης, σχεδίασαν και εφάρμοσαν πρακτικές για την ενίσχυση των σχέσεων τους με τα παιδιά και αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία για συλλογική δράση και συνεργατική. . διευθέτηση των συγκρούσεων στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.
Σχέσεις σχολείου - οικογένειας(Αξιολόγηση: 10)
Από τις καταγραφές φαίνεται ότι το Νηπιαγωγείο οργάνωσε και εφάρμοσε διαδικασίες που διευκόλυναν τησυστηματική επικοινωνία με όλους τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/-τριών και τους ενημερωμένους υπευθύνους για την πρόοδο των παιδιών τους και επέτυχε τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης με τους γονείς/ κηδεμόνες τους. Για την πληρέστερη αποτύπωση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας ως προς τον άξονα, οι καταγραφές που θα μπορούσαν να αναφερθούν στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Νηπιαγωγείο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολείου- οικογένειας, καθώς και οι συγκεκριμένες περιστάσεις ενεργής συμμετοχής των γονέων/κηδεμόνων σε δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου.
Διοικητική λειτουργία
Ηγεσία - Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας(Αξιολόγηση: 10)
Σύμφωνα με όσα καταγράφονται τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων συμμετείχαν στις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που ρυθμίζουν το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού έργου, την οργάνωση υπηρεσιακών εργασιών για την αποτελεσματική διοίκηση της σχολικής μονάδας και συνεισέφεραν στην εύρυθμη καιαποτελεσματική λειτουργία της σχολικής μονάδας.Σχολείο και κοινότητα(Αξιολόγηση: 10)
Το Νηπιαγωγείο επεδίωξε συνεργασίες με άλλα σχολεία και αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες για την προβολή και τη δημοσιότητα του σχολείου και των πρακτικών του.Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικώνΣυμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις
Οι εκπαιδευτικοί διέθεσαν προσωπικούς πόρους και συμμετείχαν σε επιμορφωτικές δράσεις που οργανώθηκαν από υπηρεσιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας τη διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους για την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου τους. Οι επιμορφωτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών καταγράφονται με σαφήνεια.Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα(Αξιολόγηση: 8)
Από τις καταγραφές διαφαίνεται το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικά προγράμματα.
Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Θετικά σημεία
Σχεδιασμός και άσκηση αποτελεσματικής διδασκαλίας.Συστηματικές προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.Το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο ψυχολόγος του σχολείου.
Σημεία προς βελτίωση
Ενίσχυση του ενεργού ρόλου των μαθητών/τριών στη διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας.Συνεργατική διαμόρφωση τρόπων διαχείρισης εντάσεων και συγκρούσεων στην τάξη και το σχολείο. δημοτικό σχολείο.Συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις. για την πρόσκληση των γονέων/κηδεμόνων να συμμετέχουν ενεργές σεδραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Νηπιαγωγείο.
Η ανάρτηση στο ιστολόγιο των σχετικών σχολικών δεδομένων απεικονίζει εναργέστερα τη δράση των μαθητών/τριών και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη μονάδα. Επιπλέον, η προβολή και η δημοσιότητα του σχολείου και των καλών πρακτικών του, συμβάλλει στην εξωστρέφεια του σχολείου και στην ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη κοινότητα.
Προτάσεις προς βελτίωση
Σχεδιασμός και εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης.Υποστήριξη ένταξης ευάλωτων ομάδων μαθητών/-τριών και μαθητών/-τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολείου-οικογένειας.
Διοικητική λειτουργία
Θετικά σημεία
Θετικό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών με τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/-τριών.Προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
Σημεία προς βελτίωση
Ενίσχυση σχέσεων και επιδίωξη συνεργασιών με φορείς.Ενίσχυση της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας.
Επιδίωξη συνεργασιών με υπηρεσιακούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς
.Προτάσεις προς βελτίωση
Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή σε δίκτυα σχολείων και τη διαμόρφωση κοινοτήτων μάθησης και πρακτικής.Ενίσχυση των σχέσεων με την τοπική κοινότητα.
Αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών τεχνολογιών και των εξωτερικών χωρών για τη δημιουργία ενός κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος.Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικώνΘετικών σημείων
Παρακολούθηση σεμιναρίων και ημερίδων που οργάνωσε η ΣΕΕ ΠΕ60, το ΙΕΠ και άλλοι επιστημονικοί φορείς.
Σημεία προς βελτίωση
Ενημέρωση σχετικά με τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα e-twinning, Erasmus κ.ά..Συμμετοχή σε επιμορφώσεις από αρμόδιους φορείς.
Αναζήτηση συνεργασιών με άλλα σχολεία για τον σχεδιασμό, τη βελτίωση των πρακτικών, την αντιμετώπιση δυσκολιών και τη διάχυση καλών πρακτικών.
Αναζήτηση συνεργασιών με εκπαιδευτικούς από άλλες σχολικές μονάδες της χώρας ή του εξωτερικού στοπλαίσιο υλοποίησης εθνικών, ευρωπαϊκών ή άλλων εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Προτάσεις προς βελτίωση
Συμμετοχή σε δράσεις ευρείας κλίμακας.Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων
Ο Χ. είναι 10 ετών και έχει ελάχιστους φίλους. Οι γονείς του ενημερώθηκαν από το σχολείο ότι ο Χ. ενοχλεί και πειράζει τα άλλα παιδιά και πολλές φορές γίνεται επιθετικός. Αντίστοιχα, οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν και τον απορρίπτουν.
Στο σπίτι οι γονείς του Χ. έχουν παρατηρήσει παρόμοιες συμπεριφορές με τα παιδιά της γειτονιάς και με τη μικρότερη αδερφή του. Ο Χ. τους ενοχλεί και εκείνοι με τη σειρά τους δεν τον θέλουν στην παρέα τους. Αν και ο Χ. πηγαίνει πολύ συχνά να παίξει με άλλα παιδιά, και στην αρχή τα πάει καλά, συνήθως γυρίζει στο σπίτι κλαίγοντας και παραπονιέται ότι κανείς δεν τον συμπαθεί.
Η περίπτωση του Χ. δεν είναι μοναδική. Πολλά παιδιά που έχουν δυσκολία στις κοινωνικές σχέσεις απλά δεν ξέρουν πώς να φερθούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνήθως εκφράζουν αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές, π.χ. χτυπάνε, διακόπτουν, ενοχλούν, και πολύ λίγες κοινωνικές συμπεριφορές, π.χ. οπτική επαφή, έκφραση συναισθημάτων, συνεργασία. Για να αναπτύξουν φιλίες, πρέπει να μειώσουν τις αρνητικές συμπεριφορές και να αυξήσουν τις θετικές. Τα παιδιά γενικά αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Αν κάποιο παιδί υστερεί, υπάρχουν τρόποι να του διδάξουμε τις κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές.
1ο βήμα: Αποφασίζουμε ποιες συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν και ξεκινάμε με αυτή που το παιδί χρησιμοποιεί πιο συχνά ή πιο έντονα.
Παραδείγματα αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών
3ο βήμα: Διδάσκουμε στο παιδί τις καινούριες συμπεριφορές. Πρώτα εξηγούμε και περιγράφουμε. Μετά γινόμαστε εμείς μοντέλα και δείχνουμε στο παιδί την αποδεκτή συμπεριφορά. Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί έχει καταλάβει, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
4ο βήμα: Ενθαρρύνουμε, υπενθυμίζουμε και επιβραβεύουμε την επιθυμητή κοινωνική συμπεριφορά σε πραγματικές κοινωνικές συνθήκες.
Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτικά βοηθήματα (π.χ. πινακάκια με αστεράκια) στα οποία το παιδί θα βλέπει την πρόοδό του. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίζουμε τα πραγματικά θετικά αποτελέσματα της προσπάθειάς του που δεν είναι άλλα από την καλυτέρευση των κοινωνικών του σχέσεων (π.χ. "είδες τι ωραία που έπαιξες με το φίλο σου; όταν μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου περνάτε θαυμάσια και ο φίλος σου θα θέλει να ξαναπαίξετε μαζί").
ΥΓ: Πολλές συμβουλές και ενδιαφέροντα θέματα στη σελίδα μας στο facebook Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο-Προσχολικη Αγωγή Τσιγκολελέτα.
![]() | Επισκεψιμότητα | 85833 |